top of page
Снимка на автораинж. Веселин Тодоров - ВВТ Инженеринг

Фотоволтаични централи за домакинства с европейско финансиране

Домакинствата у нас могат да получат средства по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление. За изграждането на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия, максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 15 000 лева.


В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена “Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни и многофамилни сгради”. По нея се предвижда финансиране на мерки за използване на енергия от възобновяеми източници от домакинствата. Определеният общ бюджет по програмата е 240 милиона лева, като от тях 140 млн. лв. е безвъзмездното финансиране с пари от Европейския съюз, а 100 млн. лв. е националното публично и частно съфинансиране.


ВВТ Инженеринг е сред доставчиците, които предоставят услуги, свързани с проектиране и изграждане на фотоволтаични централи за домакинства с европейско финансиране.



В следващите редове с инж. Веселин Тодоров – основател на ВВТ Инженеринг и председател на Сдружение „Соларна Академия България“ ще разгледаме важни подробности около финансиранията за домакинства.


Инж. Тодоров, какъв е интересът към изграждането на фотоволтаични централи в момента?


Интересът през последните години е много голям, предвид ситуацията с енергийната криза. В момента покрай финансиранията се усеща още по-засилен интерес. През 2022 година фирмата ни изгради и пусна в експлоатация успешно фотоволтаични централи с мощност от над 2,5 MW. Реализирахме както множество проекти за индустрията, така и за битови потребители. Тази година очаква още по-голям обем от работа.


По какъв тип проекти работи ВВТ Инженеринг?


Работим както по проекти за изграждане на фотоволтаични централи за бизнеса, така и за битови потребители. ВВТ Инженеринг ЕООД е компания, специализирана в консултирането, проектирането, изграждането и поддръжката на фотоволтаични централи. Екипът ни от специалисти изготвя индивидуални проекти, изцяло съобразени с желанията и възможностите на инвеститора.


Компанията ни е един от основните вносители на фотоволтаични панели, инвертори и батерии на българския пазар. Всички продукти, които предлагаме притежават необходимите сертификати за качество, тествани са от световно доказани специализирани институции в сферата и притежават дългогодишна гаранция. Квалифицираните ни проектанти и опитните техници в сферата, гарантират за качествено изпълнение на всяка една фотоволтаична централа. Като част от всеки един успешно реализиран проект, фирмата ни издава необходимите декларации и сертификати за качество с цел въвеждане в експлоатация и дава гаранция за извършения труд.


Кой може да кандидатства за финансиранията за изграждане на фотоволтаични централи за домакинства?


Допустимите крайни получатели по програмата са всички български граждани или чужденци със статут на постоянно пребиваващи в България, обитаващи собствена къща или собствен апартамент в многофамилна сграда. Очаква се подборът да е силно конкурентен, предвид това, че отпуснатата безвъзмездна помощ ще стигне за малък брой домакинства.


Съвсем скоро парламентът направи дългоочаквана промяна за преминаване от разрешителен в уведомителен режим за малки централи. Какво означава това за инвеститорите?


Отпада разрешителното за строеж за малки централи, което ускорява процедурата за изграждане на фотоволтаична централа с от 2 до 3 месеца. През последните две години от Сдружение „Соларна Академия България“ работихме усилено в посока въвеждане на уведомителния режим, използвайки всякакви институционални механизми. Радваме се, че усилията ни дадоха ефект и депутатите приеха на второ четене и предложените от нас законови промени. Такива режими отдавна са въведени в страните в Западна Европа. За нас приетите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са дългоочаквани и стъпка напред към енергийната независимост на България и ще продължим да работим с бранша и народните представители за подобряване на режима на инсталиране на централите и гарантиране на тяхната безопасност.


Относно финансирането за домакинства, има ли неясни изисквания, които е необходимо да се уточнят допълнително?


Част от потенциалните кандидати, които се свързаха с нас имат регистрирани юридически лица на своите адреси. Важно е да уточним, че когато на един адрес има регистрирана фирма или НПО, това автоматично изключва възможността за кандидатстване.


Има един неизяснен критерий относно изискването за основно жилище. Общините не издават такъв тип документ. Един от вариантите е кандидатите да представят попълнената данъчна декларация, която са подали при заявяване на жилището. Изпълнението на този критерий е хубаво да бъде предвидено, защото отнема време този документ да бъде изкаран от архив.


Друг тип казус е с изискването за основно жилище. Особено чести са случаите на млади семейства, които имат постоянна адресна регистрация на родното си място, но от скоро са закупили жилище.


Според нас не е правилно предвидено жилищата с газови инсталации да не могат да кандидатстват за финансиране. Значително завишената цена на газа, която ще остане тенденция е причината част от домакинствата да преминат на твърдо гориво. Редно е да им се даде възможност да изградят фотоволтаична централа.


В интернет пространството много се коментира темата за това, че кандидатите ще изградят фотоволтаични централи, но има възможност да не получат рефинансиране. Как ще коментирате това?


Тук е моментът да се разсеят слуховете, защото това не е вярно. Първо се одобрява дадения кандидат на база документи. След като получи одобрение и има сигурност във финансирането, се преминава към изграждането на фотоволтаичната централа, след което се получава рефинансирането. За кандидатите е важно да знаят, че голяма част от банките бързо реагираха и се ориентираха към предлагането на продукти, с които да се финансира първоначалното изграждане на фотоволтаичните централи.


Финансирането включва и възможност за закупуване на батерии за съхранение на енергия. Какво ще посъветвате кандидатите?


Бих ги посъветвал със сигурност да предвидят батерия за съхранение на енергия. Когато централите се изграждат с директна консумация на енергия батериите са задължителни. Причината е, че най-голямо производство на енергия има през деня, когато потреблението в едно домакинство обикновенно е най-малко, защото членовете му са извън дома. В следобедните и вечерните часове потреблението е по-високо, но производството на енергия е малко. Батерията позволява произведената енергия през деня да се запази и да се използва в последствие. Ако централата е без батерия, произведената енергия през деня остава загубена.


Как кандидатите да изберат фирма, която да изпълни проекта?


За съжаление част от предложенията, които ние имаме за въвеждане на стойностен регистър и сериозни мерки върху контрола на инсталаторите, поради една или друга причина не бяха гласувани в парламента. Като съвет към потребителите, задължително е при избор на изпълнител за изграждане на фотоволтаична централа да се направи проверка в сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). В него има списък с инсталатори и информация за тяхната квалификация, както и кога е придобита тя. Важно е да се направи и подробно търсене, като най-препоръчително е да се избере инсталатор с доказан опит и реализирани проекти. Задължително е да разчитаме на квалифицирани специалисти с опит не само за гарантиране на надеждността и ефективността на централите, но и заради безопасността.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page