top of page

Какво е гейминг образованието?

Здравей, представи се накратко за нашите читатели, които не те познават.

Аз съм Стефан Ставрев. Обожавам видео игрите и страстта ми към видео игрите ме запали да уча информатика, след това изкуствен интелект в чужбина и даже скоро предстои да защитавам докторска степен, отново в специалност информатика.

Паралелно с това понеже пазарът на разработчици на видеоигри не е особено голям, както в други държави, реших самостоятелно да се занимавам с разработка. Последните 10 години се занимавам точно с това. Създадохме компанията Trisoft с малко по-различна идея, но в последствие се върнах към корените така да кажем, а именно разработката на видеоигри.


Последните 3 години също така разработваме интерактивният под, който в момента активно промотираме. Това е система от хардуер и софтуер алгоритми, която проектира поле върху всяка една повърхност и деца, дори възрастни, го използват. Благодарение на видеоигрите, които сме разработили, могат да се учат на STEM предмети. STEM е тенденция от запада, природно-математични дисциплини и математика. В последно време върху това ни е фокусът. Разработваме нови образователни и развлекателни видеоигри и да интегрираме тази наша система в училища, детски центрове и детски градини.


В личен план обичам да стрелям с лък и имам 3 котки.


Интересен ми е продуктът за училищата. Може ли предприемачеството да бъде интегрирано като активност?

Да, напълно възможно е. Даже имаме една игра, която е малко по-мениджмънт ориентирана – влизаш в ролята на ръководител на въздушно движение и трябва да управляваш излитащи и кацащи полети. Това разбира се е добре да се играе от няколко деца.


Би могло да се направи в по-нетрадиционен формат, да речем уеб браузър създаваш виртуална компания, имаш някакъв начален капитал от инвеститори, които за следващите 3 години трябва да инвестираш по някакъв начин. Накрая играта ти дава оценка как си се справил, колко добре си управлявал риска.


Къде работите засега?

Имаме няколко проекта в София, Бургас. Имаме запитвания от Добрич, Стара Загора и Варна. Водим преговори и за чужбина.


А държавата как ви приема?

За държавата не мога да кажа, че има някаква директна подкрепа. Надявам се това да се промени. Времената се сменят, все по-често се говори за нови методи на преподаване, интерактивни дъски, STEM обучения в класната стая.


Как би обяснил какво се случва в детската или в класната стая? Как ще се учим, какво се случва точно?

Игрите са доста интуитивни, тоест без да е нужно някакво допълнително обяснение и ангажираща вниманието. Децата, когато видят пода пред тях направо започват да играят без да им се обяснява. Например на играта, която споменах за ръководител на въздушно движение, виждат едни самолети, които кацат и излитат и над всеки един самолет се появява едно кръгче. И кръгчето какво да го правиш освен да го натиснеш с крак. Като го натиснат виждат, че самолетът продължава и идеята е да не се сблъскат два самолета и когато се сблъскват играта приключва.

Защо реши да се включиш в Започни млад, въпреки че си толкова зает?

Аз участвам и в други събития, независимо колко съм зает. Последните 9 години помагам с организацията на Game Jam. Това е най-големият форум за разработка на видеоигри в света. Участвал съм и в други събития като лектор. Обичам да работя с млади хора, да споделя моя опит и това, което мен ме е спънало, за да не прави следващото поколение грешките, които ние сме допуснали.


Това всъщност беше и част от мотивацията ми да се включа като жури в Започни млад, да видя интересни проекти на млади хора, да споделяме идеи. Харесаха ми двете идеи, които оценихме и спечелиха първи места. След това контактувахме с други участници, които не успяха да спечелят, за да им дам насоки.


Ще се включиш ли в Започни млад 2022?

Да, ще се радвам да се включа.


Какво търсите в момента, на кой искате да помогнете, какви градове?

Търсим контакт с държавни и частни детски градини и училища, защото и там е нашият фокус. Също така контакти с регионални инспекторати и хора, на които може да се направи демонстрация и да видят предимствата на разработваните от нас образователни материали. С някои от неправителствените организации вече имаме контакт, като например Уча.се.


За финал, какво послание имаш към нашите читатели?

Да не се отказват от това, в което вярват. Всяко едно начало е трудно, но с постоянство можете да постигнете всичко.


Целият разговор можете да гледате тук:






0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page