top of page
Снимка на автораУмен Кредит

Как да си подобрим кредитния рейтинг?

Изследвайки света на кредитните услуги, списание „Български Предприемач" се обърна към експерт в областта - Ива Трифонова от Умен Кредит“. В нашето интервю, тя предостави ценни съвети за поддържане на висок кредитен рейтинг и обясни неговото влияние върху финансите ни.

 

Ива споделя, че е изключително важно клиентите да поддържат добра кредитна история, когато търсят финансиране от банка. Тя се поддържа, когато клиент използва банков продукт, като например кредитна карта, и редовно го погасява. Кредитната карта е вид револвиращ продукт, който позволява на клиента да прави покупки на стоки или услуги и да ги изплаща частично или напълно всеки месец. Някои клиенти може да пропускат минималните месечни плащания, което влошава тяхната кредитна история. Същият принцип важи и за месечните вноски по потребителски и ипотечни кредити. Поведението на клиентите към техните задължения е от изключително значение. Затруднения във финансовото положение могат да доведат до по-малки вноски от задължената сума. Но ако клиентът редовно ги погасява, това влияе положително на кредитната му история и в бъдеще банките биха му се доверили отново, като ги финансират за друга негова нужда или потребност.

 

Ива Трифонова - Умен Кредит

„Ключът към добра кредитна история е отговорното поведение на клиента като платец. Закъсненията в ежемесечните вноски се гледат неблагоприятно, особено ако се пропусне цялата сума. Високият доход и доброто управление на задълженията пред банката, играят ключова роля във формирането на кредитната история. Фактори като семейно положение и възраст също са добри показатели за финансовата надеждност на клиента“, казва Ива.

 

Значително влияние върху кредитната история има това дали и с колко е просрочено задължението. Дори ако в момента клиентът няма текущи задължения, но в миналото е имал сериозни закъснения за по-продължителен период от време, отнема години за изчистване на тази негативна кредитна история.

 

„При консултирането на клиенти, ние ги подготвяме за целия период, в който ще изплащат кредита си. Предоставяме им съвети за бъдеще, които да ги предпазят от влошаване на кредитната им история и имат поведение на добър платец. В зависимост от конкретната ситуация, ние консултираме клиентите да се обърнат към близки с добра кредитна история, които могат да им помогнат да получат финансиране.“, споделя Ива.

 

Клиенти с добра кредитна история и висок профил са желани от всички банки и те се състезават да предложат най-добрата оферта на такъв клиент. Сериозните платци, които са се доказали във времето или отговарят на определени критерии като доход, професия и др., са по-нисък риск за банките и те биват „поощрявани“ с по-добри условия за финансиране.

Умен Кредит

Да се погрижим за добрата си кредитна история е инвестиция в бъдещето. Това е ключът към достъп до по-изгодни финансови продукти и сигнализира на банковите институции, че сме клиенти, на които може да се разчита. Този престиж отваря врати и ни поставя в изгодна позиция при избора на финансиране. Ива ни напомни, че добрата кредитна история играе ключова роля не само за индивидуалните потребители, но и за бизнеса. В развитието на всеки бизнес, управлението на финансите е от голямо значение, и често пъти това включва взимане на кредити. Плащането на задълженията в срок е не само знак за коректност, но и път към доверието на банките. Тези предприемачи, които поддържат отлична кредитна история, се наслаждават на предимства като по-добри условия за финансиране, които могат да бъдат решаващи за разширяването и иновациите в бизнеса им.

 

В крайна сметка, в областта на кредитирането, както и в бизнеса, доверието и репутацията са критично важни, поддържайки високи нашите шансове за успешно развитие. Практическите съвети на Ива Трифонова се оказват изключително полезни за всеки аспект на нашите финансови операции и бизнес взаимоотношения.

 

За директен контакт с Ива Трифонова и персонализирани финансови решения, потърсете "Умен Кредит". Възползвайте се от възможността да обменяте идеи и да изграждате стратегически партньорства в нашата предприемаческа общност.

 

 

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page