top of page
BG Service

Защо IT break/fix моделът вече не работи?

Последните 10 години бяха белязани от различни предизвикателства – пандемия, войни, създаването на Изкуствен Интелект (ИИ). Научихме се да работим отдалечено, да съхраняваме информацията в облаци, да обобщаваме данни по все по-добър и удобен за разбиране начин. Цялата тази динамика изисква от нас, работещите в ИТ сферата, нови похвати и умения, нов начин на грижа за потребностите на служителите, зависещи от информацията и системите, които управляваме.


BG Service

Противоречия и предизвикателства на break/fix модела

Въпреки тази еволюция, основният начин за предоставяне на ИТ услуги в България е така нареченият break/fix модел. При този модел поддръжката се активира в момента, в който нещо се счупи и целта е да бъде оправено в кратки срокове. Това води до въпроса: какво е добра ИТ услуга за поддръжка? Дали това е бързата реакция, когато нещо се счупи, или е липсата на проблеми? Ако не сте се сещали за вашия ИТ администратор в последните няколко месеца, трябва ли да го похвалите или да го смъмрите?


Невидимият ИТ отдел

Повечето мениджъри не искат да имат ангажимент с ИТ отдела, искат той да бъде „невидим“. Това изисква от служителите или наетата външна ИТ компания повече умения от това да се поправи счупеното. Трябва да има IT стратегия, разбиране за бизнес процесите на компанията, за предстоящите локални или глобални проекти, дори за промяната в законодателството, като например GDPR или идващият нов регламент NIS2.


Краят на break/fix модела

Тук break/fix моделът спира да работи. Класическият образ на системния администратор като човек, който говори неразбираемо и вечно е зает, а видимото проявление на неговите умения е да преинсталира компютър, офис пакет или, ако е в настроение, да оправи проблем с електронен подпис, трябва да претърпи коренна промяна.


Преход към нови модели на работа

Новият модел на работа в ИТ сферата изисква проактивен подход. Вместо да се чака нещо да се счупи, ИТ специалистите трябва да предвиждат проблеми и да ги предотвратяват преди да са възникнали. Това изисква внедряването на интелигентни системи за информационна сигурност и проактивни мерки за поддръжка.


Интелигентни системи за информационна сигурност

Съществуват множество съвременни решения за информационна сигурност, които надхвърлят традиционния break/fix модел. Пример за това е използването на системи за автоматично наблюдение и анализ на мрежовия трафик, които могат да откриват аномалии и потенциални заплахи в реално време. Това позволява на ИТ отделите да реагират незабавно на потенциални инциденти, вместо да чакат проблемът да се прояви и да наруши работния процес.


Ползите от новия модел

Внедряването на проактивни мерки и интелигентни системи не само повишава сигурността на данните и системите, но и значително подобрява ефективността на работните процеси. Това означава по-малко прекъсвания, по-бързо решаване на проблеми и по-добро изживяване за крайните потребители. Освен това, подобен подход намалява стреса върху ИТ персонала, който вече не е принуден да работи в постоянно напрежение, очаквайки следващия инцидент.


Преходът от break/fix модел към проактивен подход в ИТ поддръжката е неизбежен в съвременния динамичен свят. Компаниите, които успеят да внедрят този нов модел, ще се радват на по-висока ефективност, по-добра сигурност и по-доволни служители. За тези, които все още се придържат към старите методи, може да е време да преосмислят своите стратегии и да направят необходимите промени, за да бъдат конкурентоспособни в новото дигитално общество.


В следващата ни статия ще разгледаме какви интелигентни системи за информационна сигурност са налични и как те могат да бъдат внедрени във вашата организация. Не пропускайте да се абонирате за нашия бюлетин и да следите новите публикации, за да сте винаги в крак с последните тенденции в ИТ индустрията.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page